שאלות נפוצות

אנחנו יודעים שיש לך שאלות בנוגע לתחומים שונים כאתלט. לכן קיבצנו את הנפוצות ביותר מביניהן והשבנו בצורה מפורטת.

ריצה

ריצת מרתון היא ריצה למרחק של 42.195 ק"מ. מקור שמה של הריצה הוא באגדה עממית אודות פידיפידס, שליח אתונאי אשר רץ מהעיר מרתון ועד אתונה בשנת 490 לפנה"ס, על מנת להביא את בשורת הניצחון היווני על הפולש הפרסי בקרב מרתון, ומת מיד לאחר שמסר את הידיעה. כיום, הוועד האולימפי הבינלאומי מעריך את הדרך הקצרה ביותר משדה הקרב במרתון לאתונה ב-34.5 ק"מ בלבד.
דרך ארוכה יותר בין שתי הערים, שאורכה 40 ק"מ, נבחרה באולימפיאדת אתונה (1896) בתור מסלולו של המרתון האולימפי הראשון.
הרעיון של מירוץ המרתון הועלה לראשונה על ידי מישל ברל שהציע להכליל אותו במשחקים האולימפיים הראשונים בעת החדשה שהתקיימו בשנת 1896 באתונה. יוזם המשחקים, פייר דה קוברטן, והמארגנים היוונים של האירוע קיבלו בהתלהבות את הרעיון. אורכה של ריצת המרתון לא נקבע מלכתחילה, היות שהדגש הושם בעיקר על כך שכל הרצים יעברו את אותו המסלול. בשנים הראשונות של המשחקים האולימפיים השתנה המרחק בכל ארבע שנים – בכל אולימפיאדה על-פי המסלול שנקבע אד הוק.
באולימפיאדת לונדון (1908) הוארך המרחק ונקבע שהמירוץ יחל בטירת וינדזור על מנת לאפשר לנכדי המלך לחזות בזינוק מחלונות הארמון. המסלול הסתיים באצטדיון האולימפי ואורכו הכולל היה 42.195 ק"מ. בשנת 1921 אומץ מרחק זה על ידי התאחדות האתלטיקה הבינלאומית (IAAF) כמרחק הרשמי לריצות מרתון.
ריצת מרתון הופכת כיום לריצה עממית אותה רצים מאות אלפי אנשים ברחבי העולם. כל אחד המתאמן מסודר, עם תוכנית אימונים המשלבת תזונה נכונה ומנוחה יכול לבצע מרתון. על מנת לרוץ בתחרות זו יש להתאמן מספר חודשים ולהגיע למרחקי ריצה שבועיים של עשרות ק"מ. בתוך האימונים יש לשלב ריצות ארוכות שיגיעו לעיתים עד ל – 35 ק"מ לאימון ואף יותר. ריצת מרתון היא חוויה מדהימה ואני ממליץ בחום לכל אחד המחפש יעד לכבוש ולפרוץ גבולות עצמיים להתנסות בריצה כזו.
ריצה היא פעילות אירובית העוזרת לנו לשמור על כושר גופני. על מנת לרוץ צריך זוג נעליים המתאימות לך, מכנסי ריצה נוחים וחולצה המנדפת זיעה. זהו ענף הספורט הפשוט ביותר הגורם לשיפור הכושר האירובי ובכך להגדיל את נפח פעימת הלב, להוריד לחץ דם, לרזות, לאפשר זרימת דם וחמצן באופן טוב יותר בגוף. כמו כן בעקבות העלאת הכושר הגופני אנו נרגיש טוב יותר, נראה טוב יותר, נהיה מרוכזים לאורך זמן. 
אז… קדימה החוצה לרוץ.
אימון אינטרוואלים, או בשמו העברי אימון הפוגות, הינו שיטת האימון שנמצאה כיעילה מאוד  לשיפור היכולת האירובית בתחום הריצות הארוכות והבינוניות. לאימון מספר משתנים כמו: משך החזרה, עצימותה ומספר החזרות. כמו כן קיימים משתנים הנקבעים למשך זמן ההפוגה וסוג ההפוגה (אקטיבית או פאסיבית).
אימון אינטרוואלים הינו כזה המשלב עבודה עם התאוששות. עבודה קצרה ועצימה ולאחריה הפוגה עד לירידה משמעותית של הדופק וחוזר חלילה. עיקרון אימון זה מדגיש את חוסר ההגעה לעצימות מרבית וחוסר הגעה למצב מנוחה.
אימון פארטלק (משוודית – שינוי מהירות) הוא אימון ריצה בקצב משתנה – באימונים מסוג זה משלבים ריצה בקצב איטי לצד קטעים בהם קצב הריצה עולה למהירויות גבוהות ואף מרביות.שינויי הקצב נעשים לפי הדרישה האימונית, לפי תנאי השטח וכו'. אימון זה מתאים במיוחד לגיוון וחיזוק הכוח והמהירות.
ככלל, ניתן להתאמן בלי להפצע. פציעות ספורט קורות לרוב בשל מספר משתנים הקשורים למתאמן, לציוד שלו או לסוג האימון אותו הוא מבצע. מתאמן שהחל את פעילותו הספורטיבית בגיל 40 ובחודשיים הראשונים לאימוניו הגיע לנפח ריצה של 90 ק"מ בשבוע, סביר שייפצע. כמו כן נעל שאינה מתאימה למתאמן יכולה לגרום לפציעה. לכן, על מנת להקטין את הסיכוי להיפצע יש לבצע פעילות הדרגתית תוך שמירה על העמסה והתאוששות נכונים. כדאי וחשוב להיוועץ במאמן ולהצטרף לקבוצה ובכך להתאמן תחת השגחה מקצועית. כמו כן אני ממליץ על ביצוע בדיקות רפואיות ספורטיביות אשר ייקבעו את פרופיל האימון ובכך ניתן יהיה להרכיב תוכנית אישית נכונה למתאמן.

טריאתלון

אירוע ספורטיבי הדומה לטריאתלון בוצע לראשונה על ידי מועדון האתלטיקה של סן דייגו בשנת 1974, והתקיים במתכונת של ריצה-רכיבה-שחיה. בהמשך שונה סדר המקצים, בעיקר בשל שיקולי בטיחות. תחרות הטריאתלון הגדולה הראשונה, שנקראה "איש הברזל", התקיימה בשנת 1978 בהוואי. 
כיום מתקיימות באופן סדיר מספר תחרויות "איש ברזל" ברחבי העולם. המרחק המקובל בהן נקבע לפי אורכו של המסלול המקורי בהוואי, כדה-פקטו.
איגוד הטריאתלון העולמי (ITU – International Triathlon Union) נוסד בשנת 1989. הופעתו הראשונה של ספורט הטריאתלון במשחקים האולימפיים הייתה בסידני 2000. כיום, מתקיימות ברחבי העולם מדי שנה אלפי תחרויות טריאתלון בהשתתפות מאות אלפי מתחרים.
 תחרויות טריאתלון נבדלות ביניהן במרחקים. ישנם מספר סוגי טריאתלון "תקניים":

שם

שחייה

רכיבה

ריצה

ילדים גילאי 8-9

100 מטרים

3 ק"מ

1 ק"מ

ילדים גילאי 10-11

200 מטרים

6 ק"מ

1.5 ק"מ

ילדים גילאי 12-13

300 מטרים

8 ק"מ

2 ק"מ

מיני-ספרינט נערים (14 – 15 )

500 מטרים

12 ק"מ

3 ק"מ

טריאתלון ספרינט

750 מטרים

20 ק"מ

5 ק"מ

טריאתלון אולימפי

1500 מטרים

40 ק"מ

10 ק"מ

טריאתלון חצי איש-הברזל

1.9 ק"מ

90 ק"מ

21.0975 ק"מ

טריאתלון איש הברזל

3.8 ק"מ

180 ק"מ

42.195ק"מ

על מנת להתחיל באימוני טריאתלון צריך מטרה. יש לקבוע את התחרות בה אנו רוצים להשתתף. לאחר מכן יש למצוא קבוצה ומאמן שיחדיו יכולים להפוך את התקופה למהנה יותר, ממוקדת, מסודרת והדרגתית. לבצע בדיקה רפואית במכון לרפואת ספורט על מנת לקבוע פרופיל רפואי ולוודא שאנחנו בריאים. יש להצטייד בציוד שחיה, רכיבה וריצה ומעתה כל ששאר הוא להתאמן ולספר על כך למשפחה ולחברים בכדי לקבל תמיכה ועזרה שכל כך חשובים.
התשובה היא כן. אבל… אכן, כל אחד יכול להשתתף בתחרות טריאתלון אך לפני ההרשמה לתחרות אני ממליץ על מספר דברים. ראשית, לבצע בדיקה רפואית, במרפאה העוסקת בבדיקות אלה, על מנת לוודא כי אנו בריאים וקובעים פרופיל אימון פיסיולוגי שאינו מזיק לגוף. שנית, להצטרף לקבוצה או להשתמש בשרותיו של מאמן המוסמך לטריאתלון בכדי שיבנה תוכנית אימונים המתאימה לך. לבסוף להתאמן ולהקשיב לגוף,לבצע את האימונים באמצעות ציוד המתאים לך ולא כזה שנשאר לך מהצבא והוא נראה טוב ונוח. והדבר הכי חשוב… פשוט להנות!
גופנו נע באמצעות מערכת השרירים הדורשת אנרגיה על מנת לפעול. אנרגיה זו מגיעה ממאגרי השומן, הפחמימות והחלבונים שיחדיו עם החמצן מייצרים אותה ומפעילים את המערכת. לאספקת החמצן אחראים הריאות, הלב ומערכת כלי הדם. כושר אירובי מתייחס ליכולתם של מערכות אלו לקיים את אספקת החמצן הנדרש למשך זמן נתון. אימון  גופני בעל אופי אירובי יוצר לב בעל פעימה חזקה יותר, הלב מסוגל להזרים יותר דם בכל פעימה. קוטרם של העורקים והוורידים גדל וכן גמישותם. כך הם מאפשרים זרימת דם, חמצן ואנרגיה גדולה יותר. הריאות נעשות יעילות יותר, הן מסוגלות לנצל ביתר יעילות את החמצן שנמצא בהן וכמו כן להגדיל את נפח האויר הכללי שעובר בריאות בזמן מאמץ. כמות ההמוגלובין עולה וע"י כך הדם יכול להזרים יותר חמצן.
 ההשפעות שיש לאימון אירובי: ירידה בסיכון למחלות לב, ירידה בלחץ דם, שיפור בכושר הגופני, הורדת הכולסטרול הרע והעלאת הכולסטרול הטוב, הפחתה בסיכון לסכרת והטבה עם סכרתיים, חיזוק צפיפות העצם, שיפור במצב הגופני הכללי, ירידה במשקל. כמו כן באמצעות האימון האירובי נשפר את איכות החיים ואורח החיים שלנו.
סְבֹלֶת היא היכולת של המערכות המרכזיות (מערכת הלב וכלי הדם, מערכת הדם, מערכת הנשימה והעצבים) לתמוך בפעילות מתמשכת, בעיקר בפעילות המפעילה את קבוצות שרירי השלד הגדולות, לאורך זמן. זמן פעילות ארוך דורש אספקת חמצן וגלוקוז וסילוק פסולת הנוצרת במהלך הפעלת השרירים. סבולת היא אחד מתוך ששת מרכיבי הכושר הגופני הנחשב כחיוני ביותר לשמירה על בריאות האדם ועל כושרו הגופני הכללי. היא מהווה את יכולתו של האדם להתמיד בפעילות גופנית לזמן ממושך.
סבולת היא שיפור יכולת הגוף לקלוט כמויות גדולות יותר של חמצן מהאוויר במינימום זמן במהלך עילות מאומצת, ולהעבירו באמצעות הדם לכל התאים הצורכים אותו. סבולת ניתן לשפר על ידי מאמץ גופני מתון לאורך זמן, כמו ריצה מתונה, שחיה, ריצה קלה, רכיבה על אופניים (רגילים או נייחים), ירידה ועלייה במדרגות ועוד.
בדיקות ספורט נגישות לכל מי שרוצה להתחיל להתאמן ומיועדות לכל אדם פעיל שרוצה לבצע פעילות גופנית באופן רציני, וכן לאנשים פעילים שרוצים תוספת מידע לגבי מצבם והפוטנציאל האפשרי לפעילות.  בדיקות ספורט הן בדיקות פיזיולוגיות שבודקות את תפקוד הגוף במאמץ וכוללות מילוי  שאלון רפואי, בדיקה רפואית, מדידת הרכב הגוף ומידותיו ותפקודי נשימה מלאים לגילוי הפרעות במערכת הנשימה.
בדיקת מאמץ (ארגומטריה)
בדיקת מאמץ מתבצעת על גבי מסילה נעה או אופניים אמיתיים (ניתן גם על אופני הנבדק). היא מביאה את האדם לדופק המרבי האמיתי בהסתמך על ההרגשה והיכולת לבצע המאמץ. הבדיקה נעשית תוך מעקב צמוד של א.ק.ג. ולחץ דם ומיועדת לגלות הפרעות בתפקוד הלב. כל אלו נועדו לאפשר אימון בטוח כאשר הכול תקין. ביצוע הבדיקה נעשה על ידי הגברת ההתנגדות לרכיבה, או הגדרת המהירות והשיפוע על המסילה מידי דקה, עד אשר הנבדק אינו יכול להמשיך עוד.
בדיקת סף חומצת חלב
הבדיקה מיועדת לספורטאים רציניים ומשמשת לקביעת ספי אימון. הבדיקה מתבצעת בשלבים של שלוש דקות על מסילה או אופניים כאשר בסוף כל שלב נלקחת דגימת דם מן האצבע על מנת למדוד את רמת חומצת החלב. משך הבדיקה בין 30-45 דקות בדרך כלל כאשר בתום כל שלב תעלה המהירות. לאחר מכן מועלות התוצאות על עקומה ומזוהה איזור הסף האנאירובי כאשר מתוכו נגזרים דפקי האימון המתאימים לנבדק . תחומי קצב לב אלו מאפשרים בניית תכנית אימונים מדוקדקת ואישית ומאפשרים קביעת קצבי דופק מעשיים אשר אינם נסמכים על אחוזים.
בדיקת צריכת חמצן מרבית  ( VO2 max )
בדיקה אשר בעבר שמשה ספורטאי צמרת בלבד, אך כיום מיועדת לכלל האוכלוסייה. הבדיקה מאבחנת בעיות תפקודיות פיסיולוגיות המצביעות על בעיות פנימיות. היא מודדת את הפוטנציאל הספורטיבי של הנבדק ומגלה את הסף האנאירובי הנשימתי.  נתון זה ישמש לקביעת תכנית אימונים מדויקת ומדוקדקת לכל הצרכים: משינוי בהרכב הגוף ועד שיפור הכושר הגופני והצלחה בתחרויות, מהאדם הלא פעיל כלל ועד לספורטאי המקצועי.
הבדיקה מתבצעת על מסילה נעה או על אופניים, ובמהלכה מורכבת מסכה שקופה על הפה והאף של הנבדק, ממנה נמדדות כמויות האוויר הנשאף והננשף וכמויות החמצן הנקלט בגוף, לעומת דו תחמוצת הפחמן אשר נפלט. הנבדק מחובר לא.ק.ג. ומד לחץ דם, וכלל הנתונים הנמדדים מפורטים בגרפים וטבלאות ומועברים לנבדק. עם תוצאות הבדיקה ניתן לקבל יעוץ פיסיולוגי מקיף ולהרכיב תכנית אימונים מותאמת אישית.

כללי

לפני אימון שמשכו שעה ומעלה כדאי לאכול פרוסת לחם מרוחה בריבה/דבש/סילאן או 2 – 3 תמרים לחים בכדי לספק פחמימות זמינות לגוף. מיד בתום האימון חשוב לשתות ולאכול חלבון (שייק חלבון, גבינת קוטג', 2 ביצים )  בשילוב פחמימה (קורנפלקס, כוס מיץ
       תפוזים).
משקה איזוטוני יספק לגוף בפעילות גופנית וגם לאחריה פחמימות זמינות, נוזלים (מים) ואלקטרוליטים כדוגמת אשלגן, סודיום, אבץ ועוד. משקה איזוטוני, בשל מרכיביו יספג בגוף מהר יותר מאשר מים ולכן החשיבות בשתייתו במהלך הפעילות.
על מנת להוריד במשקל חשוב מאוד לשנות הרגלים ולבנות אורח חיים בריא. ישנה חשיבות גדולה לא רק לאימון אלא גם לתזונה הנכונה לפני, במהלך ולאחר האימון. תזונה שאינה מאוזנת תגרום לגוף לצאת מאיזון ובכך לתרום להשמנה. מנוחה ושינה ארוכה חשובים גם הם לאיזון הגופני, הורדת הלחץ בעבודה, בבית או בכל מקום אחר ותתרום גם היא להרזיה. לכן, על מנת לרזות ולשמור על גוף בריא יש צורך לשנות אורח חיים ולא להשקיע במרכיב אחד בודד בלבד.
טייפר הינו "חידוד". זוהי התקופה האחרונה באימונים לקראת תחרות מטרה בה אנו מתאמנים כפי שאנו מצפים שננהג בתחרות. בשלב זה כמות האימונים ומשכם יתקצר ואילו העצימות תגבר. בכך, אנו מביאים את הגוף כמו גם את  היכולת המנטאלית שלנו למצב בו הם  "מחודדים" לקראת התחרות הקרבה. משכו ועצימותו ייקבעו בהתאם לתחרות הקרבה וליכולות המתאמן. לדוגמא: טייפר יהיה בין 7 – 10 ימים לתחרות מרתון ויימשך כחודש לקראת תחרות "איש ברזל".
אימון קבוצתי חשוב מעין כמוהו למתאמן. הגם שהנך מתאמן לבד עם תוכנית אימון אישית הרי שקבוצה מוסיפה מרכיבים רבים לאימונים שלך. החל מחברים איתם ניתן לחוות את האימון, דרך העידוד במהלך האימון ולאחריו, ממשיך ביכולת להשתפר וזאת באמצעות חברים לקבוצה אשר מעט יותר טובים ממך. לקבוצה יש חלק חשוב מאוד בהתמודדות המנטאלית עם האימונים, בהעברת החוויות ובחוג החברתי העוטף אותך במהלך האימונים.
לכן, אני רואה חשיבות רבה לאימון האישי, הנקודתי והמותאם לפרופיל המתאמן ושילובו באימון הקבוצתי.