דיכאון שלאחר המרתון הוא תופעה נפוצה בקרב רצי המרתון, ללא קשר לרמת הניסיון שלהם. ההתרגשות הגדולה שמלווה את עונת המרתון נגמרת והאינטנסיביות של התקופה שלפני נותרת מאחור.

מהן הסיבות לסינדרום
עבור חלק מהרצים, ישנה תחושת הקלה והם מקבלים בזרועות פתוחות את ההזדמנות להירגע מעט. עבור אחרים, בהיעדר דבר מה שימלא את החללים שנותרו, את השעות הרבות במסלולי הריצה, השעמום נראה כמו איום מרחף ותחושות השליטה, הפוקוס והכיוון למטרה – נעלמות.

לסיים מרתון זהו תהליך מאד רגשי ופיזי. על אחת כמה וכמה אם הסיבה לריצה היתה כדי להתגבר על תקופה קשה בחיים, כמו גירושין או אובדן של אדם קרוב. כמו-גם במצב בו ההישג הוא ה"היי-לייט" בחייו של הרץ כאשר אלו היו כל חלומותיו ומאווייו. במה ניתן להחליף את הפעילות הזו כעת?

מה אומרים המומחים
לדבריה של אחת מצוות הפסיכולוגים במרתון ניו-יורק ומרתוניסטית בעצמה: רצי מרתון דוחפים את עצמם להשתתף בתחרות ולהשיג את ההישג בשם החוויה וההרפתקה. לאחר מכן הם לרוב ממשיכים את התהליך בחיי היום-יום על ידי עשיית דברים חדשים אחד אחרי השני כדי לא לחוש מדוכאים.

אחרי סיום המרתון, רצי המרתון עוברים מן הלא נודע למקום הרגיל והידוע. מהשאלה "האם אני יכול לעשות את זה" ל"עשיתי את זה". שתי גישות אלה מעוררות רגשות שונים לגמרי.

זהו מעבר חד בין פנטזיה למציאות. זה כמו ההבדל בין דבר מה שמאד רצית ודבר מה שהשגת. התחושה היא שונה לגמרי.

נקודה מעניינת נוספת, שיש להתייחס אליה בדיכאון שלאחר מרתון, נגזרת מ"דכדוך חילופי עונות", אשר משפיע בייחוד במעבר לחורף כששעות האור הולכות ופוחתות והחשכה נופלת מוקדם.

הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בתיאבון מוגבר, בעיקר למתוקים, ל"מזון נחמה", ולמזונות עשירים בפחמימות, אשר עלולים לגרום לעלייה במשקל.

איך מתגברים
הדרך להתגבר על דיכאון שלאחר מרתון היא להתמקד בשיעור הנלמד בעקבות התופעה. היו מודעים למה שמתרחש בקרבכם, היו ערים להתכנות של כל אותן התופעות הללו, דעו שמדובר בסינדרום ידוע שבא לידי ביטוי בסימפטומים ברי חלוף. זכרו שתמיד תוכלו לגלות וללמוד הרבה יותר בקשר לעצמכם מתקופות רעות מאשר מתקופות טובות.

אם אתם מתחילים לחוש עצלנים ועייפים, צאו לריצה קלה או עשו אימון קל במכון הכושר. דברו עם הקרובים אליכם והסובבים אתכם על מה שעובר עליכם, שתפו אותם גם בטוב וגם ברע.

בלו את הזמן שלאחר התחרות בריצות קלות ונינוחות, אפשר להשקיע את זמן הריצה למחשבות כמו – איך היתה החוויה עבורי, מה יכולתי לעשות בצורה שונה ומה למדתי מהתהליך כולו. לאחר מכן תוכלו להשתמש במסקנות שהגעתם אליהן לפתרון סיטואציות שונות ומגוונות בחיים.

זכרו שתמיד תוכלו לתכנן את התחרות הבאה ולקבוע את המטרה ליעד הבא. אחרי הכל: אתם כבר יודעים שאתם יכולים!

השארת תגובה